BEVOEGDHEDEN

BIBLIOTHEEK

CULTUUR

JEUGD

ONTWIKKELINGSHULP

ONDERWIJS

SPORT

TOERISME

SINT-KATELIJNE-WAVER

POLITIEKE OPINIE

informatiezuil in de bib

cultuur

In september en oktober staat in de hoofdbibliotheek Leyland (Leyland 1, Sint-Katelijne-Waver) een informatiezuil opgesteld. Deze zuil werd ter beschikking gesteld door het Provinciaal Bibliotheekcentrum. Kinderen en jongeren kunnen op een leuke manier kennismaken met jeugdliteratuur. Tien Vlaamse jeugdauteurs stellen zichzelf en hun werk voor in vijf korte filmpjes.
Het gaat om de eerste in een reeks van drie interactieve CD-ROMs over jeugdauteurs en illustratoren. De CD-ROM past in de boekcont@ct-zuilen.
Kinderen die de bibliotheek bezoeken kunnen er op een speelse en interactieve manier kennismaken met een aantal bekende en minder bekende Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren. Het is niet de bedoeling dat ze het hele programma in ��n keer doorlopen, maar dat ze tijdens de volgende bibliotheekbezoeken regelmatig terugkeren naar de zuil om een ander onderdeel van het programma te bekijken. De inhoud van het programma is een aanvulling op de informatie die kinderen en jongeren in de bibliotheek zelf kunnen vinden in naslagwerken, zoekmachines en catalogi.

Bezoekers maken wandelend door een virtuele filmstudio van de hand van Tom Schamp kennis met tien auteurs: Els Beerten, Dirk Bracke, Gerda van Erkel, Jan de Leeuw, Bart Moeyaert, Aline Sax, Katrien Seynaeve, Jan Simoen, Andr� Sollie en Geert Spillebeen. Elk van hen vertelt in zijn eigen stijl over werk, inspiratie, schrijfgewoonten, ... De opnames gebeurden bij de auteurs thuis. De interactieve zuil is geschikt voor bibliotheekbezoekers vanaf 12 jaar.
De tweede CD-ROM, die tegen begin september gelanceerd wordt, is bestemd voor bibliotheekbezoekers van 6 tot 9 jaar. Carli Cneut, Erika Cotteleer, Wally de Doncker, Gerda Dendooven, Jaak Dreesen, Sylvia van den Heede, Dirk Nielandt, Isabelle Vandenabeele, Paul Verrept en Kaat Vrancken worden hierop in beeld gebracht. Kristien Aertssen zal het beelmateriaal maken.
In het najaar komt de derde CD-ROM uit, voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Op deze CD-ROM kunnen kinderen kennismaken met Heide Boonen, Sabien Clement, Goele Dewanckel, Pieter Gaudesaboos, Kolet Janssen, Joke van Leeuwen, Brigitte Minne, Do van Ranst, Hilde Vandermeeren en Klaas Verplancke. Jurgen Walschot zal de virtuele ruimten ontwerpen.
De boekcont@ct-zuilen bieden ook de mogelijkheid om in de toekomst een uitgebreider programma- en dienstenaanbod te verzorgen.
Of je zou op interactieve wijze kunnen ontdekken wat jouw lezersprofiel is en meteen enkele leuke boekentips meekrijgen. Ook als informatiepunt i.v.m. tentoonstellingen, lezingen en andere (culturele) gebeurtenissen zou de zuil ingezet kunnen worden.

eric gallery