BEVOEGDHEDEN

BIBLIOTHEEK

CULTUUR

JEUGD

ONTWIKKELINGSHULP

ONDERWIJS

SPORT

TOERISME

SINT-KATELIJNE-WAVER

POLITIEKE OPINIE

't Grom opent zijn deuren

cultuur

Na jaren van voorbereidend werk is het nu zover: Sint-Katelijne-Waver, het Hart van de Groentestreek beschikt nu over een echt groentemuseum, enig in zijn soort!
t Grom (Groentemuseum Midzeelhoeve, Midzelen 25A) is niet zomaar een museum. Het combineert het heden en het verleden van de groenteteelt. t Grom is tevens een informatieforum en promotieplatform voor gezonde voeding.

De tentoonstelling in de pas gerestaureerde schuren van de Midzeelhoeve geeft een overzicht van de tuinbouwgeschiedenis van eind 19de eeuw tot nu. De oude voorwerpen en machines, zoals een ploeg, een wortelwasmachine, een kruiwagen worden op een hedendaagse manier voorgesteld. Er staat ook een modern uitgeruste demonstratiekeuken. Hier leert de bezoeker iets bij over de keukengeschiedenis, maar ook over de bewaarmethoden van groenten. De nadruk ligt echter vooral op het hedendaagse belang van groenten, ethische consumptie en gezonde voeding in het algemeen. In de moderne uitbouw van de schuren bevindt zich een ontvangst- en tentoonstellingsruimte. Boven is er een gespecialiseerde bibliotheek over tuinbouw en groenteteelt. Aan de infobalie worden de museumbezoekers onthaald en deze balie doet ook dienst als infobalie van Toerisme Sint-Katelijne-Waver. Sinds half augustus is er een halftijdse toerismeconsulente in dienst. In Midzeelhoeve I is sinds juni een gezellige brasserie ondergebracht met een voortreffelijke keuken. Achter de parking bevinden zich de meer dan 1 hectare grote Midzeelhoeve Moestuinen. Tijdens het openingsweekend van 16 en 17 september kon het museum al op een ruime belangstelling rekenen. t Grom zal ongetwijfeld nog verder uitgroeien tot n van de belangrijkste toeristische, educatieve en culinaire trefpunten van Sint-Katelijne-Waver.
Eric Janssens
Schepen van Cultuur en Toerisme
Ondervoorzitter vzw Midzeelhoeve

eric gallery

Reacties

Goed hoor ! Persoonlijk vind ik het erg belangrijk dat mensen het belang van gezonde voeding op velerlei manieren leren kennen. Misschien een aanrader om kinderen ( scholen)enige kennis bij te brengen over levengevend voedsel.

Arlette Marnef