BEVOEGDHEDEN

BIBLIOTHEEK

CULTUUR

JEUGD

ONTWIKKELINGSHULP

ONDERWIJS

SPORT

TOERISME

SINT-KATELIJNE-WAVER

POLITIEKE OPINIE

Promotie vergeten Vlaamse groenten

partij

Als we onze leef- en eetgewoonten niet veranderen, dan heeft binnen 20 jaar 1 op de 10 Belgen diabetes, meldden artsen- en diabetesverenigingen gisteren nog. Gezonde voeding, waar groenten een essentieel deel van uit maken, vermindert dit risico aanzienlijk. Maar groenten kunnen ook verrassen, daar heeft de culinaire wereld intussen al positief op ingespeeld. Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte wil die trend nog versterken. Daarom lanceert ze de Groente- en Fruitwijzer voor de gezondheidsbewuste kok, in samenwerking met Testaankoop. Met deze handige wijzer lees je in een ogenblik welke groenten deze maand optimaal geschikt zijn voor consumptie. De wijzer wordt op 340.000 exemplaren verspreid, via de kanalen van de Vlaamse Overheid en Testaankoop.

Nu eten we amper 138 gram groenten per dag, nog niet de helft van wat we dagelijks nodig hebben. Slechts 1 op de 5 Belgen eet dagelijks groenten. Nochtans raadt de actieve voedingsdriehoek 300 gram per dag aan, het liefst de combinatie van rauwe en bereide groenten.

Wereldwijd zullen in 2026 350 miljoen mensen aan diabetes lijden, zeggen de verenigingen. Het typische westerse dieet levert immers een teveel aan energie via (verzadigde) vetten en toegevoegde suikers wat een verhoogd risico op hartinfarct, verschillende soorten kanker en diabetes met zich meebrengt. Een gevarieerd voedingspatroon, rijk aan groenten en fruit, vormt een beschermende factor tegen de vele aandoeningen die met het westerse voedingspatroon geassocieerd zijn.

Groenten aantrekkelijk maken is geen gemakkelijke taak, maar er is een kentering aan de gang binnen de culinaire wereld. In de top-5 van eettrends staan onder meer finger food, wokgerechten en salades.

Om die trend nog te versterken, lanceert minister Vervotte in samenwerking met Testaankoop de Groenten- en Fruitwijzer (digitale kopie in bijlage). Het is een stevige recto-verso kleurenwijzer waarop de gezondheidsbewuste kok seizoensgebonden groenten terugvindt. Je kan de wijzer eenvoudig op de koelkast bevestigen. Niet enkel de bekende groenten, maar ook de vergeten Vlaamse groenten worden in de kijker gezet. Waarom kies je best de seizoensgroenten als je de keuken in duikt? Ze zijn goedkoper en beter van smaak, net omdat ze bedoeld zijn om in de desbetreffende maand te eten. Met groenten als Chinese kool, koolraap, pastinaak, rammenas, roodlof of snijbiet erbij is die 300 gram per dag zeker haalbaar.

eric gallery