BEVOEGDHEDEN

BIBLIOTHEEK

CULTUUR

JEUGD

ONTWIKKELINGSHULP

ONDERWIJS

SPORT

TOERISME

SINT-KATELIJNE-WAVER

POLITIEKE OPINIE

Nieuw boek over Sint-Katelijne-Waver

toerisme

Op dit ogenblik wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw boek, zeg maar erfgoedpublicatie over de gemeente Sint-Katelijne-Waver. Bijna 2 jaar geleden nam schepen van cultuur & toerisme Eric Janssens het initiatief om een nieuw boek over Katelijne en Waver uit te geven. Hiervoor deed hij een beroep op een aantal mensen uit de plaatselijke heemkundige kringen Erf & Heem en het Jozef Van Rompay-Davidsfondsgenootschap, Roosendael en een aantal andere experts. De co÷rdinatie werd toevertrouwd aan Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen. Opdrachtgever is de nieuwe vzw Toerisme Sint-Katelijne-Waver.
Het was een hele opgave om de geschiedenis van Sint-Katelijne-Waver en Onze-Lieve-Vrouw-Waver in 96 bladzijden samen te vatten.
De nadruk ligt op het rijke erfgoed van de gemeente. De abdij van Roosendael, de talrijke hoeven zoals de Midzeelhoeve, de kastelen en "steinen", het imposante klooster van de zusters Ursulinen en het schilderachtige dorpsplein van Onze-Lieve-Vrouw-Waver of de art-deco kapel (zeg maar kerk) van Borgerstein. Zowat alle bouwstijlen zijn in de gemeente terug te vinden, van romaans tot postmodern. Erfgoed beperkt zich niet enkel tot stenen en gebouwen.
Het gaat ook over een aantal markante personen, zoals baron August Reynegom de Buzet die de Sint-Augustinusparochie stichtte. Of Wiezeke De Hertog die Luik-Bastenaken-Luik won. Of over de eerste mobiele cinema in het dorp. Leuke anekdote is bijvoorbeeld die van de postmeesteres in Waver die protesteerde tegen de komst van "moderne" pissijnen bij de bouw van het gemeentehuis (huidige raadhuis).
Uiteraard wordt ook ruime aandacht besteed aan het ontstaan van de tuinbouw en de veiling en ook het oorlogsgeweld van 1914 wordt in het boek herbeleefd.
Deze erfgoedpublicatie die de titel "Gebouwd op rijke cultuurgrond" meekrijgt, werd in een vlot leesbare stijl geschreven, aangevuld met foto's uit de oude doos en de meest recente foto's (onder andere van het beeld "Gekoesterd Gewas" aan het nieuwe gemeentehuis).
Het is nog even spannend afwachten. Het boek is vanaf de tweede week van februari te verkrijgen aan de toerische infobalie van Toerisme Sint-Katelijne-Waver in 't Grom (Midzelen 25A) open op woensdagnamiddag, donderdag en vrijdag. Ook aan de balie van het gemeentehuis is het werk verkrijgbaar aan 10 Euro.
Eric Janssens
Voorzitter Toerisme Sint-Katelijne-Waver

eric gallery