BEVOEGDHEDEN

BIBLIOTHEEK

CULTUUR

JEUGD

ONTWIKKELINGSHULP

ONDERWIJS

SPORT

TOERISME

SINT-KATELIJNE-WAVER

POLITIEKE OPINIE

Kretenburghoeve gerestaureerd

cultuur

Onlangs startten de restauratiewerken van de beschermde 18de-eeuwse Kretenborghoeve aan de Berkelei in Sint-Katelijne-Waver (wijk Pasbrug-Nieuwendijk).

Jarenlang was deze historische hoeve (die ook zijn naam gaf aan de nabijgelegen straat "Kretenborg") sterk vervallen en een storend element in de omgeving. Na de restauratie zal de hoeve in zijn oude glorie hersteld zijn. De restauratiewerken moeten tegen oktober 2007 voltooid zijn.

Het woonstalhuis staat schuin ingeplant tegenover de straat. Boven het poortje staat het jaartal 1771 vermeld en de hoeve is ook duidelijk te zien op de Ferrariskaart. De west-achtergevel heeft twee gedichte segmentboogdeurtjes waarvan respectievelijk de arduinen omlijsting met een bovenlicht en een waterlijst bewaard bleven. De friezen onder de gekorniste waterlijsten bevatten de inscripties: "AN IHS NO" en "CS 17 MAR CW".

Het gebouw is in privé-handen. De gemeentelijke monumentencommissie diende een aantal jaar geleden, samen met de eigenaars een beschermingsdossier in. In 2004 keurde de Vlaamse Regering de bescherming goed.
Eric Janssens
Schepen van Cultuur

eric gallery