BEVOEGDHEDEN

BIBLIOTHEEK

CULTUUR

JEUGD

ONTWIKKELINGSHULP

ONDERWIJS

SPORT

TOERISME

SINT-KATELIJNE-WAVER

POLITIEKE OPINIE

Nog meer erfgoednieuws

cultuur

Voorlopige bescherming voor imposant grafmonument Ysenbrandt de Lendonck
Enkele jaren geleden diende het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver een beschermingsdossier in voor het grootse grafmonument van de familie ,,Ysenbrandt de Lendonck'' op het kerkhof aan de Elzestraat. Deze adellijke familie was vroeger eigenaar van het kasteel Kauwendaal. Het monument staat centraal op het kerkhof en is beeldbepalend voor het geheel.

Toen bleek dat de nazaten van deze familie, die nu in de Verenigde Staten wonen, geen aanstalten maakte om zich nog over dit monument te bekommeren, nam het gemeentebestuur het initiatief om het te restaureren, op voorwaarde dat de Vlaamse overheid het eerst zou klasseren als monument.
Het unieke aan dit grafmonument is dat de stoffelijke overschotten rechtstaand begraven werden, hetgeen erg ongewoon was in West-Europa.
Na een lange lijdensweg gaf de Minister (Dirk Van Mechelen, VLD) uiteindelijk zijn goedkeuring aan het dossier voor de voorlopige bescherming van het grafmonument. In september 2006 heeft de dienst Monumenten en Landschappen met een hoogtewerker een onderzoek uitgevoerd om de toestand van dit monument na te gaan. Het mausoleum heeft jarenlang de weersomstandigheden goed doorstaan. De laatste jaren takelt het echter verder af door gebrek aan onderhoud. Intussen zullen er een aantal voorlopige maatregelen genomen worden om het voor verder verval te beschermen in afwachting van de definitieve restauratie.

eric gallery