BEVOEGDHEDEN

BIBLIOTHEEK

CULTUUR

JEUGD

ONTWIKKELINGSHULP

ONDERWIJS

SPORT

TOERISME

SINT-KATELIJNE-WAVER

POLITIEKE OPINIE

Uniek grafmonument beschermd

cultuur

Na een lange procudure is het praalgraf van de familie Ysebrant de Lendonck op het kerkhof van de Elzestraat (Liersesteenweg) in Sint-Katelijne-Waver als monument beschermd.Het graf uit 1929 met muurschilderingen in een ruim zeven meter hoge rots met erbovenop een Christusbeeld is zowat uniek in Europa. Vooral omdat de stoffelijke overschotten van verscheidene familie- en personeelsleden van burggraaf Hubert-Thodore Ysebrant de Lendonck rechtop rond de adellijke werden begraven. Volgens de vereniging voor funerair erfgoed Epitaaf, is die manier van begraven alleen nog in Westminster Abbey in Londen terug te vinden.
Het gemeentebestuur heeft nu een restauratiedossier opgestart, waarbij het op een subsidie van 80% kan rekenen. Intussentijd worden er dit jaar nog dringende instandhoudingswerken uitgevoerd, want de toestand van het monument is de laatste jaren erg verslechterd. Ook deze worden door de hogere overheden mee gesubsidieerd.
Eric Janssens
Schepen van Cultuur

eric gallery