BEVOEGDHEDEN

BIBLIOTHEEK

CULTUUR

JEUGD

ONTWIKKELINGSHULP

ONDERWIJS

SPORT

TOERISME

SINT-KATELIJNE-WAVER

POLITIEKE OPINIE

"karkasrestauratie" voor Schrans

cultuur

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver stelt architect Wim Van Itterbeeck aan voor het ontwerp van restauratie van de Schranshoeve. De kosten voor dit ontwerp bedragen € 38.972,33 ( incl. BTW).
De Schranshoeve of het Schrans is een van de merkwaardigste en oudste gebouwen van de gemeente. Het is een van de weinig bewaard gebleven voorbeelden van versterkte hoevecomplexen in onze streek. De (nog deels) omwalde hoeve met slotgracht en toegangsbrug dateert uit de 16de eeuw met uitbreidingen uit de 19de eeuw. Aan de waterkant heeft de hoeve vrijwel geen vensters, dit om het gebouw destijds te beveiligen. Het gemeentebestuur neemt de kosten van het subsidieerbare gedeelte van de hoeve op zich (een zogenaamde karkasrestauratie)

en krijgt hiervoor 80% subsidies van de hogere overheden. De toekomstige gebruiker zal instaan voor de binneninrichting. Bij de restauratie is ook het wagenhuis inbegrepen. De niet-beschermde schuur werd een aantal jaar geleden al grondig gerestaureerd en doet nu dienst al scoutslokaal voor Scouts Roeland.
De eigenlijke restauratie zal nog een aantal jaar op zich laten wachten.
Eric Janssens
Schepen van Cultuur

eric gallery