BEVOEGDHEDEN

BIBLIOTHEEK

CULTUUR

JEUGD

ONTWIKKELINGSHULP

ONDERWIJS

SPORT

TOERISME

SINT-KATELIJNE-WAVER

POLITIEKE OPINIE

Beeldbank Sint-Katelijne-Waver online

cultuur

Sinds donderdag 27 november staat de beeldbank Sint-Katelijne-Waver & Onze-Lieve-Vrouw-Waver online.
De Regionale Beeldbank Mechelen is een digitale verzameling van duizenden oude foto's, prentbriefkaarten, pentekeningen en ander beeldmateriaal van Mechelen, Lier, Heist-op-den-Berg, Duffel, Putte en Bonheiden, en nu ook van Sint-Katelijne-Waver. Het is een initiatief van de Erfgoedcel Mechelen in samenwerking met zeven deelnemende gemeenten. Momenteel staan er van deze gemeenten maar liefst 16.000 foto's en illustraties online.
De verzameling oude foto's van Katelijne & Waver op de Beeldbank bestaat voorlopig uit meer dan driehonderd foto's, met tekst en uitleg. Ze geven een beeld van de dorpskernen van Sint-Katelijne-Waver, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Sint-Augustinus-Waver (de Elzestraat), Pasbrug-Nieuwendijk en Elzestraat. Ook van het klooster van de zusters Ursulinen en het voormalige Sint-Jozefsseminarie (nu Borgerstein) staan interessante foto's op de site. Vooral de periode tussen 1900 en 1914 komt ruimschoots aan bod, met de desastreuze gevolgen van de beschietingen van eind september, begin oktober 1914, waarbij de dorpen Sint-Katelijne-Waver en Onze-Lieve-Vrouw-Waver zwaar te lijden hadden.
Er staan al een aantal foto's van het tuinbouwverleden op de beeldbank, maar dit onderwerp zal in de toekomst nog verder aangesneden worden.

Dit is slechts de start van de webstek die constant met nieuwe foto's zal uitbreiden. Mensen die nog waardevolle oude foto's bezitten mogen dit melden aan de cultuurdienst (015 30 50 00, cultuurdienst@skw.be)
Eric Janssens
Schepen van Cultuur

eric gallery