BEVOEGDHEDEN

BIBLIOTHEEK

CULTUUR

JEUGD

ONTWIKKELINGSHULP

ONDERWIJS

SPORT

TOERISME

SINT-KATELIJNE-WAVER

POLITIEKE OPINIE

Pakt Christo Ysebrant de Lendonck in?

cultuur

Op 14 januari startte een aannemer met het plaatsen van een stelling rond het merkwaardige grafmonument van de familie Ysebrant de Lendonck. Het monument zal tijdelijk ingepakt worden. Dit is niet de zoveelste stunt van kunstenaar Christo, maar wel noodzakelijk om het monument tegen verdere aftakeling te beschermen. Intussen wordt verder werk gemaakt van het opmaken van een definitief beschermingsdossier.

De gemeente betaalt voor deze constructie € 40 454 en wordt zo ook eigenaar van het materiaal. Op deze manier kan de stelling in de toekomst ook gebruikt worden voor het uitvoeren van onderzoek en restauratie.
In deze kostprijs is ook een bergplaats voorzien voor het stockeren van losgekomen stukken van het monument. Hier staan 80% subsidies van de Vlaamse overheid tegenover.

Het grafmonument is uniek in Europa en werd in 2007 beschermd. Nadien startte de procedure voor de restauratie van het monument. De uiteindelijke restauratiewerken kunnen nog enkele jaren op zich laten wachten.
Eric Janssens
Schepen van Cultuur

eric gallery