BEVOEGDHEDEN

BIBLIOTHEEK

CULTUUR

JEUGD

ONTWIKKELINGSHULP

ONDERWIJS

SPORT

TOERISME

SINT-KATELIJNE-WAVER

POLITIEKE OPINIE

150 jaar Graaf d'Elissem

cultuur

Dit jaar viert de Koninklijke Fanfare Graaf d'Elissem uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver zijn 150ste verjaardag. Op zaterdag 21 maart werd het startschot van de viering op passende wijze gegeven en op zondag 5 april werd de fanfare in het gemeentehuis gehuldigd als "verdienstelijke vereniging". Hiermee is zij meteen de oudste vereniging van de fusiegemeente Sint-Katelijne-Waver.
De fanfare, in 1859 ontstaan uit een zangvereniging, werd opgericht op initiatief van notaris Paul Notelteirs.
Toenmalig Eerste Schepen Eduward De Pauw werd de eerste voorzitter van de muziekmaatschappij. Notelteirs wilde zijn vereniging enig aanzien bezorgen en vroeg aan de afstammelingen van de laatste heren van Waver om het erevoorzitterschap te willen aanvaarden. De familie de Ruysschen, baron van Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Graaf van Elissem gaf haar toestemming en gaf meteen de naam aan de fanfare. De vereniging organiseerde tal van optredens en activiteiten en werd snel een begrip in het dorp.
graaf-delissem.jpgIn 1891 kwam er een afsplitsing, waardoor de fanfare Sint-Cecilia ontstond. Beide fanfares werden ook politieke partijen, beide christelijk geïnspireerd. Het waren n°1 en n°2. In de volksmond wordt Graaf d'Elissem tot op heden kortweg "Nummer Eén" genoemd. Sinds de fusie van de gemeenten in 1977 treedt de fanfare niet meer op als politieke partij.
De sterkte van deze oudste vereniging ligt hem ongetwijfeld in het in ere houden van tradities (zoals het teerfeest "teiren", verpachte repetities, kerstconcert, kopactie,...), maar ook in het voortdurend blijven investeren in jonge muzikanten. Hierdoor is zeker nog een mooie toekomst weggelegd voor deze vereniging.
De feestelijke avond van 21 maart was alvast een voorproefje van een boeiend feestjaar!
Eric Janssens
Schepen van Cultuur
Lid Koninklijke Fanfare Graaf d'Elissem

eric gallery