BEVOEGDHEDEN

BIBLIOTHEEK

CULTUUR

JEUGD

ONTWIKKELINGSHULP

ONDERWIJS

SPORT

TOERISME

SINT-KATELIJNE-WAVER

POLITIEKE OPINIE

Wandelnetwerk Rivierenland

toerisme

Tegen het voorjaar van 2010 zal, in navolging van het fietsnetwerk, de omgeving van Mechelen ook de wandelliefhebbers leren "netwerken".
De concrete plannen werden op 19 mei 2009 aan de pers voorgesteld.
De coördinatie is in handen van het Regionaal Landschap Rivierenland en dit in samenwerking met verschillende partners zoals gemeentebesturen, Natuurpunt, toerismeverenigingen en heel wat vrijwilligers.
Door in overleg bestaande en nieuwe wandelroutes te integreren, te verfijnen en uit te breiden, willen we het zacht-recreatief wandelaanbod optimaliseren en in de streek als een geheel promoten.
Het gebied van dit wandelnetwerk omvat de gemeenten Niel, Boom, Rumst, Willebroek, Mechelen en het westen van Sint-Katelijne-Waver (Elzestraat). Het resultaat is enerzijds een netwerk van circa 310 km wandelroutes langs trage wegen, rivier- of kanaaldijken en landbouwwegels. Daarnaast omvat het wandelproject een bundeling van bestaande en nieuwe thematische wandellussen -in totaal 123 km- in Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden. Hier staan het tuinbouwlandschap in Sint-Katelijne-Waver en de prachtige natuur in de Beneden-Dijlevalei in Bonheiden centraal.
Het hele wandelgebied zal tegen het voorjaar van 2010 op terrein bewegwijzerd zijn én gepubliceerd op een overzichtelijke wandelkaart. Voor de financiering van het project dragen de gemeenten en de provincie bij en wordt er ook op de steun van Toerisme Vlaanderen en Europa gerekend.
De wandelroutes in Sint-Katelijne-Waver werden uitgestippeld door Wandelclub De Kadodders, Toerisme Sint-Katelijne-Waver vzw en Natuurpunt. Naast de 2 bestaande paden Het Roosendaelpad en Het Torekenspad werden nog 3 andere wandelroutes uitgewerkt die vanaf het voorjaar 2010 bewandelbaar zullen zijn.
Eric Janssens
Schepen van Toerisme

eric gallery