BEVOEGDHEDEN

BIBLIOTHEEK

CULTUUR

JEUGD

ONTWIKKELINGSHULP

ONDERWIJS

SPORT

TOERISME

SINT-KATELIJNE-WAVER

POLITIEKE OPINIE

ontwerp Sint-Michielskasteel klaar

cultuur

Thumbnail image for eric_stmichiel.jpgHet Sint-Michielskasteel in de Groenstraat is een pareltje van neoklassieke bouwkunst, met een verrassend art-deco-interieur. Het gebouw wordt sinds de jaren zeventig van vorige eeuw veelvuldig gebruikt door het verenigingsleven. Het wacht echter al een hele tijd op een grondige restauratie. Eind december waren de architecten met hun voorontwerp klaar. Dit wordt samen met het restauratiedossier voor advies overgemaakt aan de dienst Onroerend Erfgoed. Daarna kan het voor goedkeuring naar de bevoegde minister. Hoewel de architecten reeds in 2005 aangesteld werden, heeft het dossier heel wat vertraging opgelopen door een verplicht grondig bouwhistorisch en materiaaltechnisch onderzoek. Anderzijds leverde dit onderzoek verrassende resultaten op. Zo kon men het bouwjaar (1784-1786) en de opdrachtgever (Henri de Villers) achterhalen. Het onderzoek leverde ook heel wat gegevens op over het oorspronkelijk uitzicht van het kasteel. De architecten hielden hier zorgvuldig rekening mee. Zo wordt de cementbepleistering vervangen door een oorspronkelijke kalkbepleistering en wordt het venster in het rechter zijgebouw in zijn origineel uitzicht hersteld. Het art-deco-interieur uit de jaren '30 van de 20ste eeuw wordt behouden en opgefrist. De eerste verdieping verandert volledig van uitzicht. De plafonds met schilderingen worden opnieuw vrijgemaakt en de vele tussenwanden worden verwijderd, zodat er opnieuw grotere ruimten ontstaan die geschikt zijn voor onder andere vergaderingen en tentoonstellingen. De zolder wordt een grote polyvalente ruimte. Verder wordt het sanitair uitgebreid en komt er een lift. Ondanks de strenge voorschriften waaraan de restauratie van historische monumenten onderworpen is, wordt voldoende rekening gehouden met de toegankelijkheid van het kasteel. Het gebouw zal ook veel energiezuiniger zijn dan nu het geval is. Na de restauratie zal het opnieuw dienst doen als vergader, ontvangst- en tentoonstellingsruimte. Het kasteel zal ook opgenomen worden als tentoonstellingsruimte in het toekomstige gemeenschapscentrum. Nu het dossier overgemaakt is aan de bevoegde diensten voor monumentenzorg en daarna ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de minister hopen we dat er verder schot in de zaak komt. Het gaat over een vrij lange procedure, maar daartegenover staat dat de hogere overheden deze restauratiewerken voor 80% subsidiƫren. Eric Janssens Schepen van Cultuur
eric gallery