OVERZICHT ARTIKELS IN CATEGORIE bibliotheek

OVERIGE TOPICS

BIBLIOTHEEK

CULTUUR

JEUGD

ONTWIKKELINGSHULP

ONDERWIJS

SPORT

TOERISME

SINT-KATELIJNE-WAVER

POLITIEKE OPINIE

De BIB in beweging

IMG_5135.jpgDe laatste jaren heeft onze bibliotheek een hele evolutie doorgemaakt. De "boekerij" van vroeger is een modern en dynamisch centrum voor kwaliteitsvolle informatie die heel wat te bieden heeft. Hierbij volgt een overzicht van de recentste evoluties op het vlak van collecties, dienstverlening en activiteiten in de bibliotheek van Sint-Katelijne-Waver. Sedert maart 2010 zijn de vier bibliotheekvestigingen (Leyland, Waver, Elzestraat en Dijkstein) online met elkaar verbonden. Leners kunnen op de opzoekcomputers de actuele status van elk materiaal in ieder filiaal terugvinden. Men kan dus zien welk boek zich in welk filiaal bevindt en of dit ontleend is of niet. Leners kunnen tevens van thuis uit nagaan welke materialen ze ontleend hebben en tot welke datum, waarbij ze ook hun materialen kunnen verlengen en/of werken reserveren. Leners die hun mailadres doorgeven krijgen ook een mailtje drie dagen voordat ze een boete ontvangen. Op het vlak van de collectie werden de prentenboeken voor kleuters geordend per thema en in bakken, zodat ze nu makkelijker toegankelijk zijn voor de kleinsten. Tevens werden de informatieve boeken voor de jeugd ingedeeld in categorieën en subcategorieën. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kleuren en pictogrammen zodat jongeren op eigen houtje alle boeken zelf kunnen terugvinden. Voor de volwassen leners werden in de hoofdbibliotheek alle audiovisuele materialen (dvd's en cd's) in één ruimte geplaatst, hetgeen overzichtelijker voor de gebruikers is. Sinds eind 2009 hebben de leners de mogelijkheid om een boek aan te vragen uit een andere bibliotheek. Deze IBL (interbibliothecaire leenverkeer)-aanvraag zorgt ervoor dat leners toch aan boeken geraken die uitverkocht zijn in de boekhandels of die te oud zijn om nog in onze collectie op te nemen. In 2010 werden hierbij 19 boeken door andere bibliotheken aan ons aangevraagd en vroegen wij ongeveer 75 werken aan, aan andere bibliotheken. Hiermee konden we vele leners verder helpen.

Sinds vorig jaar organiseert de bib ook tal van uitbreidingsactiviteiten, zoals onder andere lezingen door bekende en minder bekende auteurs. Hiervoor werkten we vaak samen met externe partners zoals de scholen, groentemuseum 't Grom, VTB-Kultuur, Vormingplus, Davidsfonds, conservatorium, Strip Turnhout en de bibliotheken van enkele buurgemeenten. Deze activiteiten werden door een 3.000 mensen bijgewoond.
Eric Janssens
Schepen van Cultuur

Bibliotheek bruist van nieuwe initiatieven

De komende weken en maanden staan er in de bibliotheek heel wat nieuwe initiatieven op stapel. Hierbij is het belangrijk om lezertjes van jongs af vertrouwd te maken met de bib. Samenwerking met de scholen is hierbij belangrijk. Zo voorzien we minstens één auteurslezing voor elke klas en dit ieder schooljaar vanaf 2008-2009. Voor het 5de en 6de leerjaar programmeren we interactief theater en voor de kleuters eenmanstheater. Vanaf dit schooljaar vindt er maandelijks een voorleesmoment plaats. In samenwerking met het provinciaal bibliotheekcentrum en een 12-tal andere bibliotheken uit onze provincie, worden activiteiten in het kader van de jeugdboekenweek 2009 georganiseerd. Met de bibliotheken van Duffel, Putte en Bonheiden voorzien we gezamenlijke activiteiten zoals onlangs in het kader van de Week van de Smaak. Nieuw vanaf 2009 is ook de inleverbox aan hoofdbibliotheek Leyland, waarbij je 24 op 24 uur, 7 dagen op 7 je bibliotheekmateriaal kunt inleveren.
Verder zal de tentoonstellingsruimte in de hoofdbibliotheek beter benut worden. Kunstenaars zijn altijd welkom om hun werk ten toon te stellen. De poëten onder ons kunnen zich dan weer uitleven op de Gedichtendag 2009, waaraan de Katelijnse bibliotheek actief deelneemt. Tot slot worden verschillende actuele themastands in de bib geplaatst (bijvoorbeeld over winnaars van literatuurprijzen, over auteurs die een lezing komen geven,...). De bibliotheek bruist van nieuwe initiatieven en suggesties zijn meer dan welkom.
Eric Janssens
Schepen van Cultuur

Strips in de bib

In de loop van de maand februari opent de hoofdbibliotheek Leyland van Sint-Katelijne-Waver haar nieuwe stripafdeling voor volwassenen. Deze nieuwe stripafdeling bevindt zich in huidige DVD-zaal van de bib. Na de gevoelige uitbreiding van de DVD-afdeling afgelopen jaar wordt nu de stripafdeling onder handen genomen. Aangezien de verschillende stripafdelingen voor de jeugd reeds goed uitgerust zijn, richt de bib zich vooral op adolescenten en volwassenen. Met de aankoop van meer dan 350 strips met topreeksen als: IRS, De gezellen van de schemering, De geheime driehoek, De pioniers van de nieuwe wereld, XIII, ... hebben we getracht om zowel een kwalitatief als kwantitatief hoogstaande collectie uit te bouwen.
Eric Janssens
Schepen van Cultuur

Aanbod DVD's breidt sterk uit

Sinds 1 augustus is de DVD-afdeling van hoofdbibliotheek Leyland sterk uitgebreid. Omdat de leeszaal nog amper gebruikt werd om klassieke opzoekingen te doen en omdat de nood zich voordeed om de AVM-afdeling wat meer ruimte te geven, werd beslist om de leeszaal af te bouwen en er een DVD-afdeling in onder te brengen. Van de bibliotheekbezoekers kwam de vraag om deze afdeling uit te breiden.
Aangezien we nog steeds een bibliotheek zijn en geen videotheek hebben we ons niet enkel gericht op de populaire Hollywoodfilms. In samenwerking met de organisatie 'Open doek' - een organisatie die zich als doel stelt om kwetsbare kwaliteitsfilms uit de hele wereld onder de aandacht van een breed publiek te brengen - heeft de bibliotheek ook een groot aantal kwaliteitsfilms van minder bekende regisseurs aangekocht die men in een gewone videotheek niet kan terugvinden. Hieronder bevinden zich een aantal sterke Japanse, Spaanse en Braziliaanse producties.
Niet enkel de films kan je er in terugvinden, maar ook de verschillende informatieve DVD's zullen hier opgesteld worden. Na een goed uitgebouwde CD-afdeling beschikt de bibliotheek van Sint-Katelijne-Waver vanaf nu dus ook over een gloednieuwe DVD-afdeling.
Ook op dit vlak heeft de bibliotheek een grote inspanning geleverd. Een grondige analyse van de bestaande collectie heeft ons doen inzien dat er een weinig kwaliteitsvolle informatieve DVD's aanwezig waren voor een belangrijke doelgroep van onze bibliotheek, nl. kinderen en adolescenten. Daarom hebben we ook besloten alle DVD's van de reeks Ooggetuigen en National Geographic aan te kopen, waardoor onze kinderen, adolescenten en leerkrachten vanaf nu ook in de bibliotheek terecht kunnen voor kwalitatief hoogstaande informatieve DVD's.
Na een goed uitgebouwde cd-afdeling beschikt de bibliotheek van Sint-Katelijne-Waver vanaf nu dus ook over een nieuwe DVD-afdeling. De collectie werd onlangs uitgebreid met meer dan 600 nieuwe DVD's!
Eric Janssens
Schepen van Cultuur
Voorzitter Beheersorgaan Bibliotheek

Nieuwste aanwinsten in de bib

Het hele jaar door koopt de bibliotheek nieuwe boeken, cd's en dvd's aan. Hoe blijf je nu op de hoogte van al deze nieuwe aankopen?
Vanaf vandaag kan je al onze nieuwste aanwinsten online raadplegen en afprinten. Aan het begin van elke maand wordt een lijst met alle nieuwe materialen die in de afgelopen maand door onze bibliotheek zijn aangekocht op deze website gezet. de boeken, cd's en dvd's worden elke maand per vestigingen alfabetisch gerangschikt.
Op de gemeentelijke westek vind je de aanwinstenlijst van de maand.
www.skw.be -> vrije tijd -> bibliotheek -> nieuwste aanwinsten