OVERZICHT ARTIKELS IN CATEGORIE politieke opinie

OVERIGE TOPICS

BIBLIOTHEEK

CULTUUR

JEUGD

ONTWIKKELINGSHULP

ONDERWIJS

SPORT

TOERISME

SINT-KATELIJNE-WAVER

POLITIEKE OPINIE

Ook Zweden binnenkort naar stembus

Op 17 september trekken de Zweden naar de stembus voor de parlementsverkiezingen (riksdagsvalet 2006), maar ook voor de provincie en gemeenteraden. Het regerende minderheidskabinet van sociaaldemocraten (gesteund door extreemlinks en de groenen) moeten het dit keer opnemen tegen de centrumrechtse "alliantie voor Zweden" (Alliance för Sverige), bestaande uit de christendemocraten (Kristdemokraterna), de gematigde of conservatieve partij (Moderaterna), de centrum- of boerenpartij (Centerparti)en de liberalen (Liberalerna). De sociaaldemocraten regeren in Zweden al 70 jaar, met uitzondering van slechts 2 korte onderbrekingen. Door de krachten te bundelen en een gezamenlijk manifest voor te stellen aan de kiezer wil de Alliantie voor Zweden de meerderheid in de Riksdag (parlement) veroveren. De 2 linkse partijen die op dit ogenblik de sociaaldemocratische regering vanuit de oppositie steunen hebben al laten verstaan dat ze na de verkiezingen enkel nog een SD-regering willen steunen indien zij mee in die regering opgenomen worden.
Meer info op www.maktskifte06.se of www.maktskifte06.se/index.php?id=35

Knack

CD&V stelt zich dapperder op dan de andere partijen. De christendemocraten durven wél nog toe te geven dat ze niet alle mensen op hetzelfde moment tevreden kunnen stellen. Dat staat haaks op de socialistische boutade dat de politiek goed moet doen voor iederéén.
politicoloog Jan Jagers in Knack, 15 februari 2005.

VLAAMSE GRONDWET IS GEEN LOUTERE GRONDRECHTENCATALOGUS

Ruim 400 mensen met daarbij vertegenwoordigers van 31 organisaties uit het brede Vlaamse middenveld, woonden in het Vlaams Parlement de derde Vlaamse Conferentie, een open initiatief van CD&V en N-VA bij. De derde Vlaamse Conferentie handelde over het doel en de betekenis van de Vlaamse Grondwet en was voor het eerst een gezamenlijk initiatief van CD&V en N-VA. Momenteel staat de totstandkoming van een Vlaamse Grondwet op de agenda van een daartoe speciaal opgerichte commissie binnen het Vlaams Parlement, als gevolg van de regeringsverklaring van 18 mei 2005 (na BHV-crisis).

CD&V en N-VA bereiden momenteel gezamenlijk een basisdocument voor, dat wij Grondwet voor Vlaanderen noemen. Deze “Grondwet voor Vlaanderen” zal in de vorm van een voorstel van resolutie in het Vlaams Parlement worden ingediend. Daarom zullen CD&V en N-VA pleiten voor de dialoog tussen het Vlaams Parlement en het middenveld over de verdere invulling van deze grondwet. Zodat alle Vlamingen door het respect van hun inbreng, zich betrokken voelen.

lees verder

Mag de Kardinaal zich mengen in het euthanasiedebat?

(zie ook poll "HIER WORDT GEKOZEN")Tijdens de middernachtmis op Kerstavond verduidelijkte Kardinaal Danneels zijn standpunt inzake euthanasie. Prompt volgden op Kerstdag zelf een aantal politieke reacties, die zowel de Kardinaal verdedigde als andere die vonden dat een kardinaal hierover geen uitspraken mag doen. In de poll op deze webstek kunt u oordelen of de Kardinaal zich mag mengen in het euthanasiedebat of niet.

lees verder | Reacties (1)

Conferentie CD&V/N-VA over de Vlaamse grondwet

In het Vlaams parlement wordt momenteel de Vlaamse Grondwet voorbereid. Voor CD&V en de N-VA moet dit een toekomstgerichte tekst zijn met de belangrijkste principes van de politieke en sociale structuur van Vlaanderen.
Met deze Conferentie willen we de discussie aangaan over het doel en de betekenis van de Vlaamse Grondwet voor Vlaanderen.

lees verder | Reacties (1)